سقف زمانی ۳ سال برای قراردادهای موقت نهایی می شود؟
كاروخدمت: كمیته روابط كار شورای عالی كار در آخرین نشست خود، ضمن تصویب كلیات آیین نامه تبصره یك ماده ۷ قانون كار، مشاغل پشتیبانی، پروژه های عمرانی، كارهای ساختمانی و كارگاه هایی كه با ماهیت غیرمستمر تشكیل می شوند را جزو كارهای موقت تعریف كرد.
علی خدایی ـ رییس كانون هماهنگی شوراهای اسلامی كار استان تهران ـ در گفت وگو با ایسنا، درباره تدوین آیین نامه تبصره یك ماده ۷ قانون كار در كمیته روابط كار اظهار نمود: كمیته روابط كار شورای عالی كار تابحال چند جلسه برای بررسی و تهیه و تدوین آیین نامه مذكور و تعیین حداكثر مدت موقت برای كارهای با جنبه غیر مستمر تشكیل داده و نمایندگان كارگری و كارفرمایی پیشنهادات خویش را مطرح نمودند.
وی ادامه داد: در طول جلسات تمهیداتی اندیشیده شد تا به یك راهكار مطلوب برسیم و در نهایت ملاك تعیین سقف مدت قرارداد در مشاغل غیرمستمر را سه سال در نظر گرفتیم به این نحو كه هر كار یا پروژه ای كه به شكل موقت تعریف می گردد كارفرما اجازه دارد در آن كار و پروژه، با نیروی كار قرارداد موقت ببندد و چنانچه پس از سه سال آن پروژه تداوم داشت و كارفرما همچنان كارگر را به كارگرفت یا كارگر جدیدی جذب كرد، باید با نیروی كار قرارداد دائم ببندد.
عضو كانون عالی شوراهای اسلامی كار اضافه كرد: با وجود زمان بر بودن تعریف كارهای غیر مستمر در نهایت تعریف كارهای غیرمستمر به این شكل بود كه كارگاه هایی كه عملا با ماهیت غیرمستمر تشكیل می شوند و تاریخ پایانی برای فعالیتشان تعیین می شود، مثل مشاغل پشتیبانی، كارهای ساختمانی و سدسازی و طرح های عمرانی همه جزو كارهای موقت و غیرمستمر به شمار می روند.
خدایی با اشاره به تصویب كلیات آیین نامه مذكور در آخرین جلسه كمیته روابط كار، در پاسخ به این پرسش كه آیا كارفرمایان با تعیین سقف سه ساله برای قراردادهای موقت مخالف بودند؟ اظهار داشت: صورتجلسه از جانب كارگران و كارفرمایان امضا شده و كلیات آیین نامه بر همین مبنا به تصویب رسیده است البته یكی از نمایندگان كارفرمایی حاشیه ای بر صورتجلسه نوشته است كه اگر سقف زمانی از ۸ سال كمتر شود، دچار مشكل می گردد.
به گفته نماینده كارگران در شورای عالی كار، آیین نامه مذكور برای اجرایی شدن به تصویب هیات وزیران نیاز دارد به همین جهت به وزیر كار ارجاع شده تا بعد از بررسی و تصمیم گیری نهایی در این خصوص به هیات دولت عرضه شود.
به گزارش كاروخدمت به نقل از ایسنا، در جهت ساماندهی قراردادهای موقت در مشاغل غیرمستمر پیش نویس آیین نامه تبصره یك ماده ۷ قانون كار از جانب وزارت كار تدوین شد و معاونت روابط كار پیشنهاد كرد سقف زمانی انعقاد قرارداد موقت با نیروی كار شاغل در مشاغل غیرمستمر سه سال تعیین شود به نحوی كه در صورت تداوم كار از سال چهارم به بعد با كارگر قرارداد دائم بسته شود.
اما این پیشنهاد با استقبال كارفرمایان مواجه نشد چون كه معتقدند بودند سقف زمانی در مشاغل غیر مستمر باید به تناسب نوع كار و پروژه متغیر باشد. تبصره یك ماده ۷ قانون كار، وزارت كار را مكلف به تدوین آیین نامه حداكثر مدت موقت برای كارهای با ماهیت غیرمستمر كرده است كه این تبصره قانونی تاكنون اجرا نشده است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب