کاغذ صافی (Filter paper) یک محصول آزمایشگاهی است که از آن برای فیلتر کردن مایعات یا هوا استفاده میشود. این کاغذ نیمه تراوا انواع مختلفی دارد که هر یک به منظور خاصی استفاده میشوند. کاغذ آزمایشگاهی برای جدا کردن فازهای جامد از گازها و مایعات کاربرد دارد. در این مطلب قصد داریم به طور کامل در مورد کاغذ فیلتر، کاربردها و انواع آن صحبت کنیم. پس با ما همراه باشید.
کاغذ صافی چیست؟
این محصول یک کاغذ نیمهتراوا آزمایشگاهی است که در لابراتورهای زیست شناسی و شیمی مورد استفاده قرار می گیرد. بیشترین کاربرد آن برای فیلتر کردن مواد ریز جامد از مایعات و گازها است. برای تولید کاغذ فیلتر عمدتاً از الیاف سلولزی استفاده میشود که در آن اسید هیدروفلوئوریک و اسید کلریدریک نیز کاربرد دارد.
مهم ترین عملکرد کاغذ صافی، عبور دادن مایعات با کمک نیروی جاذبه و فیلتراسیون است. به عنوان مثال، از این محصول برای استخراج کلرید طلا و محلول نیترات نقره استفاده می شود.
انواع کاغذهای صافی آزمایشگاهی
1.کاغذ فیلتر شیشه ای ریز رشته ای
یکی از انواع پر کاربرد کاغذ صافی در داروسازی است که از ریز رشتههای شیشهای تهیه شده و برای نگهداری ذرات ریز (زیر میکرون) استفاده میگردد. این کاغذ برای آنالیز گرانش سنجی استفاده می شود؛ زیرا این روش به شعله نیاز است و کاغذ صافی شیشهای هم تواند دمای بالا تا 550 درجه سانتیگراد را تحمل کند.
2. کاغذ فیلتر سلولزی
نوع دیگری از کاغذهای صافی است که با استفاده از الیافهای سلولزی تهیه میشود. در آزمایشگاه، از این نوع کاغذ برای فیلتراسیون گرانشی ساده استفاده می شود؛ زیرا قادر است از عبور ذرات تا اندازه 2.5 میکرومتر جلوگیری کند. کاغذهای صافی سلولزی اغلب تا شده هستند و با گریدهای مختلفی در بازار به فروش می رسند.
3. کاغذ فیلتر غشایی
اگر بخواهید ذرات تا اندازه 0.2 میکرون را از سطح مایعات یا گاز ها جدا کنید، باید از کاغذ فیلتر غشایی استفاده کنید. این نوع کاغذ صافی برای از بین بردن آلودگی هوا و میکروبیولوژیکی کاربرد دارد.
4.کاغذهای کارتوش
از دیگر محصولاتی که در ردیف کاغذهای فیلتر دار قرار میگیرند، نوع کارتوش است که برای جدا کردن فاز مایعات از جامدت استفاده میشود. ظاهر کارتوش یا همان تیمبل شبیه به لوله است و به دلیل شباهتی که به انگشت دارد، فیلتر کاغذ انگشتی هم گفته میشود. این محصول انواع مختلفی دارد که عبارتند از:
-
کاغذ تیمبل سلولزی
-
تیمبل ریز الیاف شیشه ای
-
کاغذ ریز الیاف کوارتزی
بهترین کاغذ صافی در آزمایشگاه
اگر به دنبال تهیه بهترین کاغذ فیلتر برای آزمایشگاه خود هستید، خوب است ویژگیهای این محصول را بدانید. ویژگی بهترین کاغذهای صافی موجود در بازار عبارتند از:
1.مقاوم در برابر رطوبت
از آنجا که این کاغذ با مایعات سر و کار دارد، باید بتواند برای طولانی مدت در برابر رطوبت مقاومت کند. در غیر این صورت، مجبورید خیلی زود آن را تعویض کنید که این کار باعث افزایش هزینهها می شود.
2.مقاومت در برابر اسید و باز
وقتی به یک کاغذ صافی، صفت خوب اطلاق میشود که توانایی تحمل مواد اسیدی و بازی را نیز داشته باشد.
3.جنس بافت کاغذ صافی
موادی که کاغذ فیلتر از آن تهیه میشود، میتواند تعیینکننده کیفیت این محصول باشد.
4.اندازه مناسب حفرههای بافت کاغذ
تخلخل کاغذ باید به نحوی باشد که اجازه عبور برخی جامدات تا اندازه مشخص شده را ندهد. به همین دلیل، اگر حفرههای کاغذ صافی زیاد باشد، قادر به فیلتر کردن مایعات یا گاز ها نیست.
مواد اولیه کاغذ صافی آزمایشگاهی
برای تولید انواع کاغذ فیلتر از مواد مختلفی استفاده میشود که فرمولاسیون تولید آنها یکسان نیست. این مواد میتواند از چوب نرم، چوب سخت، الیاف معدنی و یا محصولات الیافی باشد. همچنین، اگر در تولید کاغذ فیلتر از الیاف تابیده شده و یا تفاله مرکسیزه استفاده شده باشد، میتوان گفت کاغذ صافی از کیفیت بالایی برخوردار است. اگر به دنبال کاغذهای فیلتر دار با کیفیت و قیمت مناسب هستید، ما به شما شرکت تدارک صنعت کاغذ کرمان را معرفی می کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید کاغذ صافی با کیفیت به سایت این مجموعه به نشانی https://www.kepsico.com مراجعه نمایید.
نحوه استفاده از کاغذ صافی آزمایشگاهی
5.استفاده به صورت دایرهای
در این روش کاغذ فیلتر را به صورت دایرهای یا مخروطی شکل در میآورند و داخل قیف ساده قرار میدهند. سپس، قیف بر روی ظروف آزمایشگاهی (مثل ارلن) قرار میگیرد و محلول مورد نظر از آن عبور میکند. در نهایت جامدات روی کاغذ جمع شده و مایعات هم به صورت فیلتر شده از آن عبور میکنند.
6.فیلتراسیون در خلأ
در این روش کاغذ صافی را به صورت دایرهای درآورده و آن را داخل قیف بوخنر قرار میدهند. سپس، پمپ خلأ را روشن کرده و محلول را از روی کاغذ صافی عبور میدهند. در این روش فیلتراسیون در خلأ صورت میگیرد که نسبت به روش قبلی سرعت بالاتری دارد.
نکات خرید کاغذ صافی
اگر قصد خرید بهترین کاغذ صافی را برای آزمایشگاه خود دارید، باید به چند نکته توجه داشته باشید:
7.توجه به رنگ کاغذ
این محصولات در سه رنگ، سیاه، سفید و آبی عرضه میشوند:
-
محصولات سیاه طی 20 تا 30 ثانیه مایعات را از خود عبور میدهند که این نوع کاغذ برای محلولهای ژلاتینی ضخیم کاربرد دارد.
-
کاغذ صافی سفید میتواند در مدت 40 تا 60 ثانیه 100 سی سی محلول را از خود عبور دهد. از این نوع کاغذ برای محلولهای شفاف درشت استفاده میشود.
-
کاغذ فیلتر آبی رنگ طبق مدت 200 تا 400 ثانیه قادر است 100 سی سی محلول را عبور دهد. از این کاغذ برای محلولهای شفاف ریز، مورد استفاده قرار می گیرد.
8.تخلخل و سرعت جریان
دو فاکتور بسیار مهم برای خرید بهترین کاغذ صافی، توجه به تخلخل و سرعت جریان مایعات است که نشانه کیفیت و قدرت محصول است.
9.سایز و اندازه کاغذ صافی
عامل مهم دیگری که باید در زمان خرید کاغذ صافی به آن توجه داشته باشید، سایز و اندازه این محصول است. به عنوان مثال، برای عبور مایعات در حجم بالا باید کاغذهایی با اندازه بزرگ تر خریداری شود.
قیمت کاغذ صافی
همانطور که اشاره کردیم، کاغذ صافی در انواع مختلفی تولید می شود که کاربرد هر یک با هم متفاوت است. از این رو، قیمت کاغذ صافی به نوع آن و اندازه محصول بستگی دارد. علاوه بر این موارد، کیفیت کاغذ صافی در قیمت محصول نهایی موثر است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با اندازه های کاغذ صافی و کاربرد آن در صنایع مختلف اینجا را کلیک کنید.