كشاورزی در هفته ای كه گذشت؛

جدال یارانه و قدرت خرید مردم

جدال یارانه و قدرت خرید مردم کاروخدمت: کالاهای اساسی در نیمه دوم امسال تغییرات قیمتی داشته و این نوسان باتوجه به نرخ تورم بازار مصرف را کوچک کرده و سلامت افراد همچون کودکان را با سوءتغذیه تهدید می کند.



به گزارش کاروخدمت به نقل از مهر، هر فرد برمبنای استاندارد جهانی نیاز دارد روزانه ۲۱۰۰ کالری برای تضمین سلامت دریافت کند. مشکلات اقتصادی و کاهش قدرت خرید مردم پرداخت یارانه را ضروری کرده و این امر قالب های مختلف صورت می گیرد. این مبلغ یا به شکل نقدی یا غیرنقدی، اختصاصی یا عمومی پرداخت می شود.
دولت ها در ایران برای انواع نان سنتی (لواش، تافتون، بربری و سنگک) یارانه می پردازند و برمبنای اطلاعات صورت مالی شرکت مادر تخصصی تجاری دولتی ایران، طی سال ۱۴۰۱ دولت با تخفیف ۸۰ درصدی قیمت آرد، حدود ۷۰ هزار میلیارد تومان زیان از محل خرید تضمینی گندم و فروش یارانه ای آن متحمل شده است.
ماجراهای نان و یارانه
طبق اطلاعات صورت مالی این شرکت دولتی، بهای تمام شده گندم برای شرکت مذکور بیش از ۹۰ هزار میلیارد تومان بوده که دولت آنرا کمتر از ۲۰ هزار میلیارد تومان در اختیار نانوایی ها و… برای تامین قوت غالب جامعه قرار داده است. در فرهنگ ایرانی ۴۰ تا ۴۵ درصد انرژی روزانه هر فرد را طی ۲.۵ وعده غذایی تامین می کند و به علت اهمیت و تأثیرات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، بهداشتی و تغذیه ای آن در جامعه به عنوان یک کالای راهبردی در جایگاه نخست امنیت غذایی قرار دارد که پرداخت یارانه به آنرا نباید در قالب زیان مالی دولت دید برای اینکه تامین امنیت غذایی کشور تضمین کننده امنیت ملی کشور به حساب می آید.
اما در صورتیکه دولت اهتمام در کمک به معیشت مردم دارد تعدادی از یارانه اختصاص داده شده سوءاستفاده کرده و بدنبال سود بیش از این بستر هستند.
گم شدن نان ها، سریال ادامه دار اقتصاد ایران بوده و اگر رصدی در بازار داشته باشید هر سوپرمارکت و فروشگاه مواد غذایی دارای بسته های مختلف نان از لواش تا سنگک است که دارای قیمت های متفاوتی است. این نان ها جدا از نان های صنعتی بوده که سر از فروشگاه ها در می آورد. قیمت هر نان لواش یارانه ای در استانها و شهرهای مختلف با تفاوت کمی بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ تومان است در صورتیکه اگر همین نان را از سوپر مارکت خریداری کنید حدود ۹۰۰ تومان خواهد شد. البته این عدد در بعضی فروشگاه ها به هر عدد بالای ۱، ۷۰۰ تومان هم می رسد. مشمای استفاده شده برای بسته بندی نان بین ۱۰۰۰ تا ۱، ۵۰۰ تومان قیمت گذاری می شود و در نهایت ۴ عدد نان به اضافه یک مشمع ۷ هزار تومان فروخته می شود.
بررسی بازار نان آزاد تقلب دیگری را هم برملا می کند. در صورتیکه خریدار برای هر نان یارانه ای باید نرخ آزاد بپردازد (به قول فروشنده صف نایستادن و نان خواستن هزینه دارد) وزن این نان ها هم متفاوت می باشد. در حالی برای هر قطعه نان لواش باید دو برابر هزینه بپردازید که وزن برخی ۵۰ گرم بوده و بعضی دیگر ۱۲۰ گرم است.
همچنین برخی نانوایی های سنگکی بدون اعلام رسمی نرخ نان را افزایش داده اند. به عنوان مثال در صورتیکه قیمت نان سنگک دولتی ساده باید ۳ هزار تومان و با کنجد ۴ هزار تومان باشد برخی نانواها نان سنگک را کمتر از ۵ هزار تومان نمی فروشند. دو رو کنجد، برشته و بزرگ با هر عدد ۱۰ هزار تومان به فروش می رسد. در رصد میدانی، فردی دو نان سنگک ساده به اضافه مشمع سفارش داد. مبلغ این سفارش ۷ هزار تومان می شود. نانوا برای گرفتن پول مورد نظر خود و نیز پر کردن سقف فروش نان بطور روزانه که ۱۰۰۰ عدد است (به گفته نانوا برای نان سنگک)، در دستگاه کارت خوان روی یک عدد نان ساده به مبلغ ۳ هزار تومان کلیک و نان دوم را ۴ هزار تومانی وارد کرد. بدین سان پول اضافه تری از مشتری نگرفته اما ۱، ۰۰۰ تومان بیشتر پول یارانه از دولت دریافت می کند.
سال گذشته بود که طرح هوشمندسازی کارت خوان های نانوایی های کشور اجرائی شد. بگفته وزیر امور اقتصادی و دارایی با اجرای اولین مرحله طرح هوشمندسازی یارانه آرد، از خروج روزانه حداقل ۵ هزار تن از ۲۱ هزار تن آرد یارانه ای توزیعی جلوگیری شده است.
یارانه و ممنوعیت صادرات نان صنعتی
برخی کارشناسان معتقدند یارانه نان باید به نان صنعتی اختصاص داده شود مانند کشورهای صنعتی برای اینکه نظم پذیری آنها بیشتر بوده و بهتر قابل کنترل هستند. هم اکنون نان صنعتی مانند نان تست با آرد هر کیلو ۱۶ هزار تومانی تولید و تامین می شود. هر عدد نان باگت در بازار حدودا ۱۰ هزار تومان بوده که در بعضی اقلام بالاتر است. بعضی بسته های ۴ عددی نان باگت که شبیه نان های باگت چند دهه قبل ایران هستند و حالت نوستالژی دارد به قیمت ۲۴ هزار تومان به فروش می رسد
در ادامه در این هفته سرپرست معاونت توسعه تجاری وزارت جهاد کشاورزی در نامه ای به سازمان توسعه تجارت نوشت، با توجه به اعلام اداره کل هماهنگی و نظارت آرد و نان شرکت مادر تخصصی تجاری دولتی ایران، در خصوص یارانه ای بودن آرد تخصیصی، موضوع صادرات نان صنعتی منتفی است.
بازار کالاهای اساسی
بازار میوه شب یلدا: کم کم به شب یلدا یکی از آئین های سنتی ایرانیان نزدیک می شویم. رییس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی درباره ی تامین میوه به اصطلاح شب چله گفت، میوه های این شب هندوانه، انار، انگور و خرمالو است که سالهای قبل هندوانه انبار و برای این آئین ملی وارد بازار می شد؛ اما با پیش بینی نیاز بازار، هندوانه نیز به شکل تازه خوری بوسیله استانهای جنوبی برای شب چله تامین است.
به گفته اسدالله کارگر، امسال محصولات باغی وضعیت مناسب دارد و میوه با حجم بالا در کشور موجود است؛ علاوه بر این که در مناسبت هایی مانند شب چله، ایام عید نوروز و … تاکید داریم میوه فروشان از سود خود کم کنند تا در شادی مردم شریک باشند.
بازار اقلام غذایی: در صورتیکه حقوق و دستمزد در کشور سالانه یک دفعه افزایش خواهد یافت اما برخی از صنایع غذایی در مراحل مختلف اقدام به افزایش قیمت محصولات خود می کنند. قیمت گوشت مرغ اینروزها هر کیلو به بالای ۹۰ هزار تومان هم رسید (جمعه گذشته). برخی برندهای کنسرو ماهی بیش از ۱۰۰ هزار تومان نرخ گذاری شده و در ادامه گلایه از کاهش بازار تقاضا پیامد چنین عملکردی است. همین طور به زودی ماکارونی با قیمت جدید وارد بازار می شود.
شیر خشک نوزاد: امسال ۱۰۰ میلیون دلار برای تامین شیر خشک کشور ارز اختصاص داده شده که نسبت به سال قبل ۷۷ درصد رشد را نشان میدهد. این اعتبار برای تامین شیر خشک کامل و مواد اولیه است. از طرف دیگر به علت حساسیت این ماده غذایی، شیر خشک نوزاد به همراه تجهیزات پزشکی همچنان ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت می کنند.
به گفته مدیر روابط عمومی بانک مرکزی، اختصاص اعتبار موجود باتوجه به برآورد نیاز بازار شیر خشک بوده و نگرانی در این خصوص وجود ندارد.

1402/09/18
10:39:47
5.0 / 5
374
تگهای خبر: استاندارد , اقتصاد , پزشك , تخصص
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۱

كاروخدمت

خدمت در محل شما

karokhedmat.ir - تمام حقوق سایت كاروخدمت محفوظ است
بیمه اشتغال تولید