ارقام گواهی شده تولید میوه کشور را سی درصد می افزاید

ارقام گواهی شده تولید میوه کشور را سی درصد می افزاید کاروخدمت: بگفته مسئولان استفاده از ارقام گواهی شده (لیبل آبی) که با همکاری شرکت های دانش بنیان تهیه می شود از راهکارهای افزایش ضریب امنیت غذایی و افزایش راندمان تولید است که اگر همه باغداران استفاده کنند، تولید میوه در کشور سی درصد بیشتر می شود


گروه اقتصادی خبرگزاری فارس: «افزایش راندمان در تولید»، «کاهش قیمت بازار»، «کاهش هزینه تولید»، «ارتقای جایگاه ایران در تولید میوه در جهان»، «بالا بردن ضریب امنیت غذایی» و «کم کردن شکاف بین تولیدکنندگان معمولی» و خبره، مواردی است که بگفته مسئولان بخش کشاورزی با بهره گیری از نهال های گواهی شده موسوم تحقق می یابد.
این نهال ها با مدرن ترین فناوری روز دنیا در 14  استان کشور تولید و در محیط های کاملا قرنطینه تکثیر و بعد از گواهی به مزارع انتقال می یابد، بر همه این نهال ها برچسب آبی زده می شود.


مجتبی میر، رییس دفتر گروه نهال و بهبود ارقام وزارت جهاد کشاورزی روز گذشته در حاشیه بازدید خبرنگاران از یکی از مراکز دانش بنیان تولید نهال گواهی شده در نظرآباد استان البرز به رشد 30 درصدی تولید باغات میوه با بهره گیری از این نهال های گواهی شده اشاره نمود و گفت با این شیوه کشاورزان می توانند نهال های بیشتری را بکارند ضمن این که امکان مبتلاشدن به بیماری به حداقل می رسد.
وی افزود: پروسه تولید و تکثیر این نهال ها چندین سال طول می کشد این  نهال ها اصالت دارند و سالم هستند، تکثیر همه اینها به روش های های پیشرفته به انجام می رسد که این روش فقط در کشورهای پیشرو دیده می شود.
رئیس دفتر گروه نهال و بهبود ارقام وزارت جهاد کشاورزی به دو مشکل دراین زمینه اشاره نمود که نهال های گواهی شده قیمت نسبتا بالاتری (حدود سه برابر) نسبت به نهال هایی که در مراکز بدون مجوز تولید می شود دارند، باید سطح آگاهی باغداران نسبت به مزیت های این نوع نهال ها افزایش یابد که  اگر پول بیشتری برای نهال می پردازند اما عملکرد نهایی آنها چند برابر خواهد شد، دوم این که میزان یارانه و حمایت ها از تولید کنندگان اینگونه نهال بیشتر شود تا با قیمت مناسب تری دست باغداران کشور برسد، ساماندهی مراکز تولید نهال بدون مجوز هم نیاز به اعتبار دارد.
به گفته این مسئول سالانه 30 میلیارد تومان یارانه در قالب اسناد خزانه به کشت نهال داده می شود که باید بیشتر شود.


مزیت این نوع نهال ها علاوه بر افزایش محصول تاثیر آن در کاهش بیماری و آفات است که با کم کردن هزینه باغدار قیمت میوه هم در بازار کاهش پیدا می کند.
به استناد سازمان خواروبار کشاورزی ملل متحد بیماریهای گیاهی تا 40 درصد به تولید محصول لطمه می زند.
* وضعیت تولید نهال گواهی شده در کشور
عبدالرضا کاوند، معاون موسسه ثبت و گواهی بذر و نهال در حاشیه این بازدید، از وجود 638 نهالستان مجوزدار در کشور آگاهی داد که ظرفیت تولید بیش از 50 میلیون نهال دارند و 65 واحد کشت بافت هم پایه سالم تولید می کنند علاوه بر اینها 30 هکتار هم باغ مادری هست که از آنجا نهال ها تکثیر و توزیع می شود.
کشت بافت یکی از روش های پیشرفته ای است که برای تولید نهال سالم و بدون بیماری استفاده می شود و کشور ما در این علم پیش رو است.
کاوند در عین حال از نیاز کشور به 68 میلیون اصله نهال آگاهی داد که حالا یک درصد معادل معادل 1.2 میلیون اصله بصورت نهال گواهی شده لیبل آبی کشت می شود.
وی در عین حال اصرار کرد کشورهایی که شاید یک قرن این کار را آغاز نموده اند هنوز نتوانسته اند بیش از 45 درصد باغات خودرا به ارقام لیبل آبی مجهز کنند، ایران پیشرفت خیلی خوبی بعد از تصویب قانون بذر ونهال داشته و در سالهای آتی پیشرفت جهشی در این زمینه خواهیم داشت برای اینکه مقدمات تولید برقرار است.


 
* واردات هسته اولیه نهال سالانه به ارزش 11 هزاریورو
محمد سنایی مدیر عامل صندوق توسعه نهال کشور در ادامه این مراسم، از واردات 50 رقم پایه به ارزش 11 هزار یورو از ایتالیا آگاهی داد که بعد از 4 سال حالا تکثیر و روانه بازار می شود.
وی در پاسخ به این که چرا با وجود تنوع میوه در کشور، هسته های اولیه و ارد می شود؟ اصرار کرد که اینها بومی کشور ایتالیا است همچنانکه بسیاری از محصولات کشاورزی بومی ایران است، بدین سبب هر میوه صاحبان اصلی خود یا به  عبارتی موطن اصلی خودرا دارد.
سنایی اضافه کرد: ما هم در محصولاتی مانند گردو و خرما قابلیت های خوبی داریم که مربوط به کشور ما است و هیچ کشوری ندارد، بارها حتی کشورهایی که ظاهرا در این محصولات جزو نخستین ها هستند از ما درخواست واردات هسته اولیه داشته اند.
* مشکلات تولید ارقام گواهی شده
اما تولید نهال های گواهی شده مشکلاتی هم دارد دراین زمینه مجتبی حسینی، مدیرعامل شرکت دانش بنیان در این عرصه، به خبرنگاران اظهار داشت: تکثیر این نهال ها که هزینه زیادی هم دارد در بسیاری از کشورها به عهده دولت می باشد در صورتیکه در کشور ما بخش خصوصی مجبورند این کار را بکنند، بالا بودن هزینه تولید وضع بازار رسانی را کم کرده که وزارت جهاد کشاورزی باید چاره اندیشی کند.
جمعیت بیش از پیش، افزایش تقاضا، کم شدن منابع تولید به سبب گرم شدن کره زمین و تغییرات آب و هوایی امنیت غذایی جهان را با چالش روبه رو کرده که فائو اعلام نموده است، 90 درصد غذای جهان در آینده تنها به روش استفاده از علوم پیشرفته کشاورزی و مبتنی بر تحقیقات خواهد بود.




منبع:

1402/10/19
12:42:39
5.0 / 5
298
تگهای خبر: اقتصاد , توسعه , تولید , سازمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۵

كاروخدمت

خدمت در محل شما

karokhedmat.ir - تمام حقوق سایت كاروخدمت محفوظ است
بیمه اشتغال تولید