در گفت وگو با كاروخدمت اعلام شد
تکمیل پازل 28 ساله بزرگراه تهران - شمال تا 6 سال آینده
کاروخدمت: پروژه بزرگراه تهران - شمال که عملیات اجرائی آن سال 1376 در چهار قطعه آغاز شد و تا حالا چندین قطعه آن نیز افتتاح شده است؛ بنابر گفته مدیرکل دفتر امور مجریان بزرگراه ها وزارت راه و شهرسازی حدودا شش سال آینده تکمیل می شود.
به گزارش کاروخدمت به نقل از ایسنا، عملیات اجرائی طرح ملی آزاد راه تهران - شمال از سال۱۳۷۶ به طول ۱۲۱ کیلومتر در قالب چهار قطعه شروع شد.
قطعه یک بزرگراه - تهران شمال یک مسیر ۳۲ کیلومتری بوده که از تقاطع بزرگراه آزادگان و بزرگراه شهید همت شروع و با عبور از مناطق کن، سولقان، امام زاده عقیل، تونل تالون و دره لانیز به سه راهی شهرستانک می رسد.
با راه اندازی این منطقه، قسمتی از راه فعلی که بوسیله کرج می گذرد حذف شده و مسیر فعلی حدود ۶۰ کیلومتر کوتاهتر شده است. بهره برداری از این منطقه از اسفند ماه ۱۳۹۸ شروع شده است.
بخش دوم آزاد راه تهران - شمال حدود ۲۲ کیلومتر طول دارد که از دو راهی شهرستانک شروع شده و تا حوالی کندوان و پل زنگوله ادامه پیدا می کند.
قطعه سوم آزاد راه نیز حدفاصل پل زنگوله - سه راهی دشت نظیر و مرزن آباد به طول تقریبی ۵۰ تا ۵۲ کیلومتر است.
قطعه چهار بزرگراه تهران - شمال حدفاصل سه راهی دشت نظیر مرزن آباد - چالوس به طول حدود ۲۰ کیلومتر است. مسیر دارای دو خط رفت و دو خط برگشت است. اجرای این قطعه از سال ۱۳۷۵ شروع شد و در سال ۱۳۹۴ به بهره برداری رسید.
محمود ملازینل - مدیرکل دفتر امور مجریان بزرگراه ها وزارت راه و شهرسازی - در گفت و گو با ایسنا، در تشریح آخرین وضعیت آزاد راه تهران - شمال اظهار داشت: این بزرگراه به چهار منطقه تقسیم می شود که منطقه یک و چهار آن یعنی ۵۲ کیلومتر قبلا افتتاح شده است.
بهره برداری از ۱۵کیلومتر باند شرقی قطعه ۲ در شهریور امسال
وی اضافه کرد: منطقه دو این بزرگراه به دو بخش ۱۵.۵ کیلومتر و تونل البرز به طول ۶.۵ کیلومتر تقسیم شده که تونل سال ۱۴۰۰ به بهره برداری رسیده است و باند رفت یعنی باند غربی آن نیز تیرماه ۱۴۰۲ راه اندازی شد. باند شرقی یا باند برگشت منطقه غیر از تونل البرز به طول ۱۵.۵ کیلومتر نیز شهریورماه امسال به بهره برداری می رسد و باند دوم یعنی باند برگشت تونل البرز سال ۱۴۰۶ به بهره برداری خواهد رسید.
مدیرکل دفتر امور مجریان بزرگراه ها اشاره کرد: مطالعات اجرائی حدود هشت کیلومتر ابتدایی از باند سوم بزرگراه - تهران شمال قطعی شده است. پیمانکار اجرائی آن توسط بنیاد مستضعفان به عنوان مجری بزرگراه انتخاب شده و به زودی کار اجرائی آن شروع خواهد شد. برای مابقی آن یعنی ۴۲ کیلومتر باقیمانده نیز چند گزینه مطرح است که از کدام مسیرها عبور نماییم. گزینه ها درحال بررسی است و بعد از قطعی شدن آن و همین طور مشخص شدن منابع مالی در دستور کار اجرائی قرار خواهد گرفت.
پیش بینی تکمیل پروژه تا ۶ سال دیگر
وی در جواب این که چه میزان اعتبار برای تکمیل پروژه ها نیاز است و برآورد می کنید این پروژه چه زمانی تکمیل شود، اظهار داشت: اعتبار مورد نیاز برای تکمیل مناطق دو حدود۱۴ هزار میلیارد تومان است که تامین خواهد شد. برای منطقه سه نیز برآوردی که انجام شده حدود۱۳۰ همت نیاز است. همین طور برمبنای پیش بینی ها تا شش سال آینده پروژه به طول کامل اتمام می رسد.
فرزانه صادق - وزیر راه و شهرسازی - نیز در بازدید اخیر خود از پروژه آزاد راه تهران - شمال با اعلان اینکه آزاد راه تهران - شمال یک پروژه ملی است که سال هاست روی آن کار می شود و خوشبختانه سرعت قابل قبولی گرفته اعلام نمود که دانش مهندسی و تکنولوژی ساخت و ابنیه در این آزاد راه مثال زدنی است و این دانش مهندسی و تکنولوژی ساخت را جوانان همین سرزمین رقم زده اند.
وی از افتتاح و بهره برداری ۱۵ کیلومتر از باند شرقی منطقه ۲ بزرگراه تهران - شمال تا شهریورماه امسال آگاهی داده و گفته که افتتاح این میزان از آزادراه، منجر به رفع قسمتی از گلوگاه های این مسیر آزادراهی و تسهیل عبور می شود.
ثبت بالاتر از ۳۷ هزار عبور در روزهای نوروز
صادق با اعلان اینکه در روزهای نوروز بالاتر از ۳۷ هزار عبور و مرور در بزرگراه تهران-شمال ثبت گردید اعلام نمود که با زیربار رفتن هر قطعه از بزرگراه تهران - شمال به تسهیل ترافیک کمک می شود.
وی در ادامه به ساخت و توسعه منطقه ۳ بزرگراه تهران - شمال نیز اشاره کرده و گفته است که بعد از هماهنگی هایی که مقرر است با سازمان حفاظت محیط زیست صورت گیرد به زودی عملیات اجرائی منطقه ۳ بزرگراه تهران - شمال نیز شروع خواهد شد. باتوجه به به موقعیت ویژه و توپوگرافی بزرگراه تهران - شمال باید واریانت های موجود در راه با هدف وارد شدن پایین ترین میزان لطمه به محیط زیست، بررسی شود.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به پیگیری های انجام شده برای تامین منابع مورد نیاز تکمیل بزرگراه تهران - شمال عنوان کرده که در سطح بالاتر شخص معاون اول رییس جمهوری این مساله را پیگیری می کند و جلسات مشترکی هم با بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی برای دستیابی به راه حل تامین منابع مالی برگزار شده است. منابع مالی مورد نیاز ساخت و توسعه بزرگراه تهران - شمال از محل بودجه عمرانی و اعتبارات ممکن نیست. بااینکه با عنایت به توان فنی و بضاعت پیمانکاران پروژه با مشکلات فنی و پشتیبانی مواجه نیستیم.
منبع: كاروخدمت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب